keresés menü

Már a kultúrtörténészek is temetik a hipszterszakállt

Dr. Alun Withey szakállológus, szakálltörténész vagy ahogy tetszik, szóval ő mondott legutóbb nagyon okos dolgokat a hipszter-szakáll hanyattlásáról. Állítása szerint a 2013-as Oscar-gálán tetőzött a szakáll-láz, amikor George Clooneytól kezdve Ben Affleckig szinte mindenki arcszőrzettel jelent meg.

A régi emberek

A tetőpontot azonban rendre hanyattlás követi a divatban. Így van ez régóta. Withey szakterülete például az 1700 és 1918 közti időszak. És tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy ekkoriban – a “régi emberek” közül – minden férfi szakállas volt.

A 18. században például, nagyban az új borotvapenge-technológiáknak köszönhetően az volt az álláspont, hogy a civilizált és felvilágosult ember bizony rendesen borotválkozik. Ez így is volt egy darabig, aztán jöttek azok az emberek, akiket ma viktoriánusként emlegetünk. Ők meg úgy érezték, hogy a férfi bizony a szakálltól lesz férfiasabb. 

A nagy körforgás

A divatnak ez a ciklikus természete érvényesül ma is. Ezt támogatja ráadásul az a kulturális jelenség is, amit negatív frekvencia-függő szexuális szelekciónak neveznek. Ez utcai nyelven azt jelenti, hogy a lányok minden korban kiszúrták maguknak azokat a srácokat, akik más arcszőrzetben nyomultak, mint a nagyátlag. Tehát azokat, akik először szagolták meg az új idők szelét, akik irányt adtak a divatnak!

Na de hát, mi jön akkor a hipszterszakáll után?

Withey szerint nem mások, mint a babapopsi simaságúra borotvált városi kreatívok: az idén júniusban az egész világot beijesztő, a hipsztereknél is szörnyűbbnek ígért YUCCIE-k!

Withey doktor egyébként már megszabadult a szakállától. És te?

(via guardian)