keresés menü

Franciaország bezárathatja azokat a ruhaboltokat, amik kihajítják az el nem adott cuccokat

A franciák egy ideje rajta vannak az ökotudatos pályán, nem is kicsit. Láttunk már tőlük közvilágítást termelő napelemes autóutat, műanyag palackokból kreált köztéri installációt az újrafelhasználás művészi módjaként, de pár éve még azt is törvénybe iktatták, hogy minden újonnan épülő kereskedelmi célú épület tetején kell lennie napelemes paneleknek.

Sőt, az is bekerült a paragrafusaik közé még 2015-ben, hogy a szupermarketeknek kötelező a nyakukon maradt ételt jótékony célokra felajánlani vagy komposztálni. És most megérkezett ennek a ruhaipari megfelelője.

A kormányzat most arról döntött, hogy a boltokban megmaradt ruhákat nem lehet csak úgy szemétbe hajítani, hanem szintén jótékonysági szervezeteknek kell eljuttatni.

Ez azért is fontos döntés, mert eddig gyakran előfordult, hogy az iparágban dolgozó cégek a tökéletes, de el nem adott ruhadarabokat a szemétbe dobás előtt szándékosan megrongálták, hogy megakadályozzák a kukázást – többmillió tonna, eredetileg ép ruha ment így a levesbe. Ezzel az új lépéssel nem csak ezt az értelmetlenséget akadályozzák meg, de végre a rászorulók is jól járnak.

(Fotó: Shutterstock)