keresés menü

Így tisztelgett a sneakervilág a Fekete Történelem Hónapja előtt

Idén már negyvenedik alkalommal ünneplik meg az Egyesült Államokban hivatalosan a Black History Month-ot, azaz a fekete történelem hónapját, aminek a gyökerei egészen 1926-ig nyúlnak vissza. Egy néger történész, Carter G. Woodson anno azért szorgalmazta az akkor még csak egy hetes eseményt, mert úgy látta, hogy egy népcsoport múltjának az ismerete egyben a jövőjének a záloga.

Nagyjából egy évtizede a nagyobb cipőmárkák is elkezdtek hozzájárulni mindenféle aktuális lépőkkel a nem hivatalos ünnephez. Az idei évre pedig már az egyik legfontosabb regionális esemény lett számukra.

Nike

nike-bhm-jordans_wiphrl

A pipás márka idén már 12. alkalommal csatlakozott az ünnepléshez. Hasonlóan a tavalyi évhez idénre is egy 28 darabos gigakollekcióval készültek, amiben van minden a foci csukáktól a kosarascipőkig, köztük olyan figurák névreszóló modelljeivel, mint LeBron James, Kobe Bryant és Kevin Durant. A fekete alapú alkalmi sneakereket színes, afrikai kultúrák által ihletett mintázatokkal dobták fel. A bevételből pedig az afro-amerikai fiatalokat támogatják majd.

Adidas

adidas-bhm_ucoazq

Az háromcsíkos németek egy fókuszáltabb csomaggal készültek a Black History Month-ra. A kollekciójuk középpontjába azt a Jesse Owenst helyezték, aki az 1936-as német olimpián négy számban is aranyérmes lett, amivel elég szép fricskát mutatott Hitleréknek. A Führer ki is hagyta a díjátadót, nehogy a kamerák előtt kelljen kezelnie a nem éppen fekete sportolóval. Derrick Rose, James Harden és Damian Lillard afro-amerikai kosarasok kaptak egy-egy névreszóló 733-as Owens-modellt.

Puma

puma-black-history-month-2016-pack_wnuekn

A Puma az Adidashoz hasonlóan egy olyan sportolót választott ki a kampányának központi figurájává, aki a egyszerre volt kiemelkedő sportoló, de társadalmi kiállás is köthető a nevéhez. Tommie Smith miután a saját világrekordját megdöntve nyert a ’68-as mexikói olimpián, a ceremónián fekete kesztyűt húzva, magasba emelt ököllel hallgatta végig az amerikai himnuszt. A Black Power-mozgalomra utaló tisztelgés miatt rögtön felfüggesztették, de a lényeg, hogy csomó ember figyelmét fel tudta hívni a társadalmi egyenlőtlenségekre. A Puma három ünnepi sneakerének a nyelvén ennek a mozdulatnak a sziluettje látható.

(via complex)