keresés menü

Az 1968-as olimpián a feketékért öklöt emelő Tommie Smith előtt tiszteleg a Puma

Egy szuperlimitált új cipővel.

Ami történt azon a nyári olimpián a 200 méteres síkfutás száma után a dobogón, az annyira történelmi jelentőségűre sikerült, hogy azóta is a felemelt ököl jelképezi az intézményesített rasszizmus elleni kiállást az Egyesült Államokban, de most már világszerte is a Black Lives Matter tüntetéseken.

Még külön Wikipedia szócikke is van az esetnek, amikor Tommie Smith és John Carlos a bronz és arany elnyerését követően leszegett fejjel a magasba emelték fekete kesztyűs öklüket – és amiért ki is penderítették őket az olimpiai faluból.

A fekete atléták a dobogón cipőt sem viseltek, csak fekete zoknit, ezzel utalva az afro-amerikai szegényekre. Viszont Smith lábán a kézmozdulat előtt és után egy Puma Suede volt, és ötven éve a vadmacskás márkával van, ezért is gondolta a Puma, hogy itt az ideje egy szuperlimitált szériás lépőnek.

Ezért csak 307 pár készült belőle – ez volt Smith mezszáma is. Fekete és fehér színek, prémium bőr és velúr alapanyagok, amiket Olaszországban raktak össze cipővé: ezt tudja a sneaker, és mindegyikhez társul ráadásul egy eredetigazolás is, amit maga az olimpikon szignózott.

Képek:

És Smith a cipővel.