keresés menü

A Vogue divatlap olasz kiadása már állatokat léptet elő modellé

2020 januárjában a bolygó egyik legismertebb fashion magazinja olyan számmal jelentkezett, amilyennel még soha senki a ligájában. A Vogue, ami a divatfotókból él, merész módon egyetlen divatfotót sem helyezett el az oldalain, hogy így csökkentse a környezeti lábnyomát, amit minden egyes, a világ ilyen-olyan részein megrendezett fotózás amúgy növel: utazás, szemét, intézkedés, ruhák el- és visszapostázása – ezeket egy évvel ezelőtt egy kiadvány erejéig leépítették, és minden fénykép helyébe illusztráció lépett.

2021 januárjában ugyanez a magazin visszatért a zöld tematikához: ezúttal a teljes számot a planéta legcsodásabb élőlényeinek szentelték – az állatoknak. (Még többféle borító is készült nekik, róluk, ezekből is beteszünk ide néhányat.)

Emanuele Farneti főszerkesztő így indokolta a döntést:

“Azt akartuk, hogy az állatok átvegyék fizikai és digitális terünket. Ami egy felhívás arra, hogy az otthon töltött hónapok után koncentráljunk újra a természeti világra, visszairányítva figyelmünket környezetünk vészhelyzetére, amelyet a világjárvány tragédiája sem kevésbé sürget, és kiemel egy tanulságot a most lezárult évből:

azt, hogy a világ egészen egyszerűen nem az emberek körül forog.”

Nem tudunk ezzel vitatkozni, na nem is mintha akarnánk. Farneti beköszönőjében hozzádobja még azt is, hogy borítóképeik az antropocentrikus világképünket vitatják. Mert leszünk szívesek észrevenni végre, hogy az állatok nem a mi céljaink kiszolgálása okán léteznek.

Végül a főszerki egy elgondolkodtató ősrégi ázsiai mondással zárja a mondókáját:

“A hegy nagyságának igazi mértékét nem a magassága adja, hanem az, hogy kellően elbűvölő-e ahhoz, hogy vonzza a sárkányokat.”