keresés menü

A hipszterszakáll halála

Megdöbbentő eredményre jutott a New South Wales-i egyetem kutatócsoportja, amikor a szakáll szexuális vonzerejének mibenlétét kutatták. Ha vizsgálódásaik eredményei bejönnek, akkor hamarosan feje tetejére állhat a divatvilág, megváltozhatnak az elmúlt évek párválasztási mechanizmusai – akár, kedves olvasó, rád vonatkozólag is!

beard

A kutatás

A kutatás folyamán 1453 hetero- vagy biszexuális nőnek, illetve 213 heteró férfinak mutattak vegyesen szakállas és simára borotvált arcú férfiakat különböző szórásokban. Azt figyelték meg, hogy minél több szakállast mutatnak egy etapban, annál inkább népszerű kezd lenni a borotvált arc. Azonban, hogy ez mennyire relatív, jól mutatja, hogy a sima arcok között továbbra is hódított a dús arcszűrzet.

Normcore lett a szakáll?

Az elmúlt években egyre népszerűbb lett a kezdetben csak hipszterek által ironikusan újra elővett, tekintélyt parancsoló szakáll. Mindez annyira bejött az addig szakállat csak történelemkönyvekben látott másik nemnek, egyúttal annyira emelkedett elvárássá, hogy kisvártatva mindenki SZŐRT akart. Egyfajta norma lett a trendből. Akiknek esetleg gyérebb arcszőrzet adatott, attól sem riadtak vissza, hogy beültetéssel korrigálják a mindenható mulasztását.

“Negatív előfordulás-függő szexuális szelekció”

– ezt az evolúciós biológiából vett fogalmat mindenki jegyezze meg, mert erről fognak szólni a következő hónapok. A kutatók a természetből hoztak egy példát. Amikor a nem-mérgező pillangók azért kezdték el mimikriként felvenni a mérgező társaik színeit, hogy a rájuk vadászó madarakat (akik korábbi tapasztalataik miatt tartottak a mérgezőktől) megtévesszék és kijátsszák. Ez egy ideig működött is is, ám a madarak rájöttek, hogy emögött a szín mögött már alig van számukra veszélyes állat. Ekkor borult minden.

Ez ugyan nem szexuális, hanem sima túlélési taktika volt a pillangók részéről, de lényegileg a szakáll esetében is hasonlóról van szó, jelenleg ők a nem-mérgező pillangók. Tehát a nőket addig vonzza különösképpen a szakáll, amíg egyedi. Ha sok van belőle, akkor már nem számítanak különlegesnek, a nők elkezdenek más irányba húzni.

Ciklikusság

Egyes elemzők arra is figyelmeztettek, hogy a szakálldivatok már az ebből a szempontból kiemelten fontos 19. században is folyamatosan változtak. Akkoriban azonban egy ciklus nagyjából három évtizedet tett ki, ez ma már az internetnek köszönhetően nyolcadára-tizedére csökkent. Tehát egy ciklus végéhez közeledünk…

Akkor maga a szakáll nem is férfias igazából?

Ezt még nem tudjuk. A kutatók ezügyben egyelőre annyit tudtak elmondani, hogy vannak nők, akik vonzónak találják a bozontos pofát, mások pedig inkább viszolyognak tőle. Arra, hogy egy egyszeri férfin az arcszőrzet tényleg előny-e a nők körében, talán a következő kutatások választ adnak. De simán lehet, hogy maga a trendység a fontos!

Amíg egynél több férfi van a piacon, addig valószínűleg a “negatív előfordulás-függő szexuális szelekcióval” számolni kell. Így aki sikeres hosszúhétvégét akar zárni, annak a kölni mellé az alábbi régi ismerőst ajánljuk figyelmébe:

Forrás: Guardian / Independent / Biology Letters

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥