keresés menü

Így teremtheted meg saját zöld oázisodat a városban

A városi élet gyors tempója sokunkat állandó mozgásban tart, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy milyen jó néha lelassulni és a természetben töltődni. Legyen szó egy tágas kerttel rendelkező házról vagy egy kis erkélyről, mindkét helyszínen kialakíthatjuk saját zöld menedékünket, ahol elmenekülhetünk a város zaja elől. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan hozhatod létre a saját oázisodat.

Oázis a kertben

Ha kertes házban élsz, a lehetőségek szinte végtelenek. A megfelelő kialakítással könnyen elérheted, hogy a kerted a nyugalom szigete legyen. Egy pergola telepítése például remek módja annak, hogy megteremtsd ennek az alapját. A pergola terasz összekapcsolja a ház belső részeit a kerttel, így a természet közelsége szinte beköltözik az otthonodba.

Kompakt megoldás kis helyekre

Azok számára, akik lakásban élnek, és csak egy kis erkély áll rendelkezésre, a zöld oázis megteremtése ugyanúgy lehetséges, csak éppen kompaktabb formában. Egy jól megválasztott árnyékoló, például egy napvitorla, tökéletes lehet az erkélyen is. Itt a hely szűkössége miatt különösen fontos a tér optimális kihasználása. Jól jöhetnek a függő kaspók, növény állványok vagy fali polcok, így több növényt helyezhetsz el anélkül, hogy az erkély zsúfoltnak tűnne.

A legfontosabb kellékek: a zöldek

A következő lépés a növények kiválasztása. Ha kertes házban élsz, a nagyobb hely lehetőséget ad a különféle növények kombinálására: fák, cserjék, virágok és évelők is bőven elférnek, így egy valódi zöld oázist hozhatsz létre. Érdemes egy kis konyhakertet is kialakítani, ahol saját zöldségeket termeszthetsz.

Ha csak egy erkély áll rendelkezésedre, akkor is rengeteg lehetőséged van. Az alacsony karbantartási igényű növények, mint például a pozsgások vagy a kisebb fűszernövények, ideálisak lehetnek. Egy jól elrendezett erkély kis helyen is buja, zöld környezetet teremthet. Az évelő futónövények, amelyek falra vagy korlátra futnak fel, vizuálisan is megnövelhetik a teret, miközben elrejtik a városi panoráma kevésbé vonzó részeit.

A pihenés művészete

Akár kerted, akár erkélyed van, a megfelelő bútorok kiválasztása elengedhetetlen. Egy kertes házban nagyobb, kényelmes kerti bútorokban is gondolkodhatsz, ahol a családdal vagy barátokkal együtt is elfértek. A hintaágy, napozóágy vagy egy tágas asztal köré rendezett székek ideálisak lehetnek a kerti partikhoz, vagy csendes pihenéshez. Ezzel szemben, ha erkélyed van, a helytakarékos, összecsukható bútorok vagy kisebb székek és asztalok lehetnek a legjobb választások. Párnák, takarók és néhány egyedi kiegészítő segítségével igazán otthonos és hívogató légkört teremthetsz, még egy apró erkélyen is.

(Szponzorált tartalom)