keresés menü

Nem csak egyféle kápia paprika létezik

Rengetegen kedvelik a kápia paprikát, édeskés ízének köszönhetően sokak kedvence. Készíthetünk belőle töltött paprikát, de akár pástétomot is a pirítósra. Egyaránt fogyasztható nyersen vagy sütve, sőt, még fűszerekbe keverve is.

Több különböző fajtájú kápia létezik

Számos vásárló úgy tudja, hogy a sárga színű paprikától abban különbözik a kápia, hogy színe élénkpiros, formáját tekintve pedig hosszúkásabb. Ez való igaz, ugyanakkor nem csak egy kápia paprika fajta létezik. Közöttük olyan apró különbségek vannak, amelyeket a szakavatatlan szemek talán észre sem vesznek.

Ismert többek között az Archivarius F1, a Carina F1, a Csángó FC, a Kapitány F1 és a Prince F1 is, írja a Chili Hungária Webáruház blogja. A listát még hosszasan lehetne folytatni. Az F1 jel a paprikakeresztezésnél használatos, és az első nemzedékre utal.

Több pozitív tulajdonsággal is rendelkezik a kápia

Bár a kápia a relatíve magas cukortartalmáról ismert, ennek ellenére azok is nyugodtan fogyaszthatják, akik szeretnének megszabadulni a felesleges kilóktól. Leszedést követően hosszú ideig eláll, sok napnak kell eltelnie ahhoz, hogy elkezdjen megfonnyadni.

Valódi vitaminbomba a kápia, ami egészen addig megőrzi vitamintartalmát, amíg eláll. Főételeket, köreteket és savanyúságokat is készíthetünk belőle, sőt, vannak, akik lekvárokhoz is használják.

Nem csak TV paprikából jó a töltött paprika

A legtöbben ha töltött paprikát szeretnének készíteni, akkor TV, azaz tölteni való paprikát választanak ehhez. Ugyanakkor ha szeretnénk, kápia paprikából is nyugodtan elkészíthetjük ezt a fogást. Érdemes tudni, hogy ha kápiával dolgozunk, hamarabb kész lesz az étel.

Először meg kell pirítani a hagymát egy serpenyőben, majd rátehetjük a darált húst. Hét perc elteltével fokhagymával, sóval és akár chilivel is megfűszerezhetjük. A 200 fokra előmelegített sütőbe betehetjük a kettévágott kápiákat, amelyekbe beletöltöttük a darált húst. Ízlés szerint sajtot is reszelhetünk rá. Mindössze negyed óra elég a sütéshez.

Kápia paprikás csirkemellet is készíthetünk

Ehhez kockázzunk fel némi csirkemellfilét, majd a kápiát, végül pedig aprítsuk fel a vöröshagymát. A húsra olívaolajat kell önteni, majd ízlés szerint fűszerezzük oregánóval, rozmaringgal vagy éppen kakukkfűvel, na és persze sózzuk meg. Ezt követően hűtőben kell pihentetni harminc percen át.

Egy serpenyőben meg kell dinsztelni egy kis vöröshagymát, majd erre mehet a pácolt csirkemell és a kápia. Ezt követően nincs más teendő, mint össze kell sütni az összetevőket. Tálalhatjuk rizzsel vagy akár köret nélkül is.

A paprikapástétom is finom kápiából

Ha kápiából szeretnénk paprikapástétomot készíteni, akkor süssük a paprikákat 200 fokra előmelegített sütőben egészen addig, amíg el nem kezd feketedni a héjuk. Legalább fél órát várjunk, majd tegyük alufólia alá őket, és hajgyuk, hogy összeessenek. Így egyszerűen le lehet húzni a héjukat.

Azt követően eltávolíthatók a magok és a csuma. Felszeletelésüket követően tegyük robotgépbe, majd pürésítsük fokhagymával és citromlével.

(Szponzorált tartalom)