keresés menü

Ha csak egyszer akarod ma öregnek érezni magad: ez a tíz szám épp tíz éves idén!

2007 volt az az év, amikorra elkezdett kifulladni a grime első hulláma, az évtized elején körbeujjongott retró rockzene, Rihanna letette az R&B-vel összeolvadt pop egyik csúcsslágerét, és úgy általában mindenki készen állt arra, hogy a táncos-eszetlen bulizás vegye át a kormánykereket.

Kanye West: Stronger

Yeezy egy jól eltalált Daft Punk hangmintával becsatornázta a hiphopjába a tánczenét, illetve divatot csinált a rácsos szemüvegből.

Justice: D.A.N.C.E.

Ezzel párhuzamosan két francia srác egy orbitális kereszttel és egy Jacko előtt tisztelgő bombaslágerrel csalogatta be az indie-arcokat a tánctérre.

MIA: Paper Planes

A srí-lankai énekeső egy Clash-hangmintából kiindulva taposta ki a popzenében azóta is irányadó vonalat jelentő globálpop előtt az utat.

Dizzee Rascal: Sirens

Ugyan ekkor pörgött Wiley-Dizzee dissháború, ez volt a klasszikus grime utolsó erős éve, ezután már Dizzee Rascal is a tánczenével kokettált.

Panda Bear: Bros

Ekkor készült el az évtized egyik legfontosabb kísérleti pop, freak folk, akármi lemeze is, az Animal Collective-tag, Noah Lennox szólóprodukciójaként.

LCD Soundsystem: All My Friends

A noughties elsőszámú dance punk zenekara, a James Murphy vezette LCD Soundsystem legfontosabb lemeze szintén erre az évre esett.

Burial: Archangel

2007-re esett a második és eddigi utolsó Burial-nagylemez, az Untrue, ami a minden idők legjobb dubstep-albumai listák legalább felét azóta is nyeri. Ja és eközben Sonny Moore már az első Skrillex-zenéken ügyködött.

White Stripes: Icky Thump

Bizony, az is tíz éve volt, hogy a White Stripes kiadta az utolsó nagylemezét.

Rihanna és Jay Z: Umbrella

Riri mondjuk annyi slágert írt azóta, hogy ez annyira talán nem meglepő, de azért na!