keresés menü

Fashionista sóművészet: levittek egy női ruhát a Holt-tenger fenekére, ez lett belőle

A Holt-tenger eleve a világ egyik legkülönlegesebb pontja: ennél mélyebben nem fekszik a bolygónkon szárazföld (430 méterrel a tengerszint alatt), a sókoncentrációja pedig legendásan masszív, a nevét is arról kapta, hogy nem él meg benne bonyolultabb élőlény.

Ezt gondolta kihasználni Sigalit Landau izraeli művész, aki megmerített egy kosztümöt a vízben, ott hagyta, és Yotam From fotóssal megörökíttette az átváltozást. Ami lenyűgözőnek bizonyult.

A Sómenyasszony nevű projektben használt öltözék egyébként az utánzata annak, ami egy jiddis színdarabban, a Dybbukban jelent meg a főszereplőn, aki egy ördög által megszállt menyasszony volt. Így az, ahogyan a fekete ruhát lassan birtokba veszik a sókristályok, kicsapódnak rá annak rendje szerint, hogy a folyamat végén egy lebilincselően hófehér, kvázi esküvői dresszt emeljenek ki a tóból, egyben egy jól átgondolt metafora is.

Landau amúgy imád kísérletezni a Holt-tengernél, ahogy ő fogalmaz:

“Olyan, mint találkozni egy másik időszámítással, egy másfajta logikával, egy másik bolygóval. Hónak néz ki, cukornak néz ki, a halál ölelésének néz ki, szilárd könnyeknek néz ki.”

Aki mindezt élőben is megtekintené, annak nem kell messzebb fáradnia a londoni Marlborough-nál.

(Nyitókép: tsaiproject / Flickr)

Tűz tartalom 🔥