Holnap kezdődik az A38 Hajó és a MU Színház szervezésében a 10. Újbuda Jazz Fesztivál, aminek a központi szereplői idén a nők lesznek. A jazz hosszú ideig csak a férfiak műfaja volt, a nők általában csak énekesként tűntek fel, mostanában azonban egyre több jellegzetesen női "hang" tűnik fel a műfajban. Mutatjuk, hogy kikre érdemes nagyon odafigyelni a héten!

Susana Santos Silva

A magát röviden csak SSS-nek hívó portugál trombitáslány Torbjörn Zetterberg svéd bőgőssel játszik szeptember harmadikán az A38-on. A mainstream jazzben és a szabadabb kísérletezésben is otthonosan mozgó SSS több felállásban is játszik, de talán ez az intimebb duó-forma áll neki legjobban.

Reut Regev

Az izraeli származáső amerikai harsonaművésznő szintén otthonosan mozog a klezmertől kezdve a szabadimprovizációig, a jazzben és egyéb műfajokban egyaránt. Csütörtökön a R*time nevű formációjával érkezik a Hajóra és nagyon sanszos, hogy nem marad meg egy zsánernél.

Sophie Agnel

A francia zongoristanő a ’90-es években fordult a szabad improvizációk felé és azóta is a zene és a zajok határvidékén kísérletezik. A preperált zongorahangoktól kezdve a filmzenés témákon át a terek rezonanciájával való játékig csomó mindennel foglalkozott az elmúlt években. Pénteken a MU Színházban John Butcher szaxofonistával és Márkos Albert csellistával alkot valami megfoghatatlanul maradandót.

(Persze lesz sok minden más is, a MU Színházban tartott koncertekről infó itt, az A38 részéről meg itt.)