Furcsa, hogy egyáltalán csak most jutott ez valakinek az eszébe, de legalább összejött: az amerikai Digital Music News végre egy kompakt, pofonegyszerű formában mutatja meg egy változó kördiagram segítségével, hogyan – azaz miről – fogyasztottuk a zenét az elmúlt három évtizedben.

Illetve, bocsánat, a látványosság amerikai adatok alapján készült a RIAA (Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége) jóvoltából, de valószínűleg világszinten sem nagyon más a helyzet:

Pár kérdés azért felmerült bennem. Például hogy a számok az eladásokat mutatják, vagy a lakosság körében végzett felmérés nyomán sikerült őket megszülni. De az is érdekes, hogy a music video kategória csak 1989-ben lép be a képbe, miközben Music Television ekkor már nyolc éve létezett, vagy hogy a szinkronizáció mióta számít eszköznek a zenefogyasztást tekintve. Vagy ez azt akarja jelenteni, hogy felkerültek a mobilunkra az adott zenék? Ja, meg a csengőhangok, khm.

Na de ne nyöszörögjünk, a tendenciák így is leolvashatóak: ahogy a videó megölte a rádiósztárt (de sosem teljesen), a CD a kilencvenes években elnyomta a kazettát és a vinylt (de sosem teljesen), az internet úgy kezdte el a kétezres évek közepén szorongatni a CD-t.

Ha ez a tradíció marad, akkor simán elképzelhető, hogy a következő 30 évben meg egy olyan formátum fogja két vállra fektetni az online streaming szolgáltatásokat, ami még nem is létezik. Vagy csak titkos kutatólaborokban. Juj de izgi!

 

Lepje meg magát az e-számla kényelmével és egy iPhone X-zel! Ha december 31-ig e-számlára vált, 150 000 Ft-os iCentre utalványt vagy egy iPhone X-et nyerhet! (X)