A legtöbb városban szinte már teljesen eltűntek a telefonfülkék. Néhány helyen viszont annyira részei lettek a városképnek, hogy inkább megpróbálnak nekik új funkciót adni, mintsem elengedjék őket. New Yorkban könyvtárat és WiFi-hotspotot telepítettek a kabinokba, Oszakában akvárium lett egy fülkéből. Londonban pedig Solarbox néven ingyenes telefontöltő állomássá avanzsálhatnak át.

A tavalyi év októberében helyezték üzembe az első ilyen napelemes állomást a Tottenham Court Road-on, azóta naponta átlagosan 80 telefont töltenek ezen keresztül hosszabb vagy rövidebb ideig. Az év végéig tíz ilyen fülkét terveznek nyitni, és ha ezek beválnak, akkor az ország más városaiban is megjelenhetnek a Solarboxok.

A projektet kitaláló Harold Craston és Kirsty Kenney három pontban foglalta össze, miért is nagyon jó ez a megoldás az embereknek:

1. A rég használoton kívüli fülkékről már mindenkinek csak a rongálás jutott eszébe.

2. Az telefonok akksijai nem igazán bírják tertani a lépést az egyre okosabb készülékekkel, és úgy egyáltalán elég nehéz olyan helyet találni az otthontól távol, ahol az emberek tölthetik a készülékeiket.

3. A napelemes megoldás környezetbarát.

(via CityLab / 444)