Hónapokkal ezelőtt hatalmas szelfibot-betiltási hullám söpört végig a nyugati világon. A fesztiválok és a koncerttermek mellett a múzeumokban is nemkívánatos elem lett a szelfibot. Általában arra hivatkoztak, hogy a látogatók inkább a képeket nézegessék, mint magukat fotózgassák.

Az amszterdami Rijksmuseum most ezt az irányt radikalizálta egy kicsit. Első körben egy órmótlanul áthúzott kamerának a képét feszítették ki a homlokzatra. A #hierteekenen és #startdrawing hashtagen futó kampányuk lényege azonban nem is igazán a fotózás mellőzése, hanem az, hogy a látogatók inkább kezdjék el megrajzolni, amiket látnak. A Rijksmuseum ehhez biztosít papírt és ceruzát, szombatonként pedig még rajzkurzusokat is tartanak.

A kampány azért is különösen fontos, mert a legfrissebb kutatások szerint, ha az ember fényképezi is a látványt, akkor automatikusan kevésbé jegyzi meg. Arról nem is beszélve, hogy, legyünk bármilyen bénák,

ha elkezdjük lerajzolni azt, amit látunk, akkor sokkal jobban megfigyeljük

egészen olyan részletekig, amiket a normális szemlélődés során elkerültünk volna. Hozzátették, hogy nem az a cél, hogy megtanuljanak jól rajzolni, hanem a cél helyett inkább maga az utazás, tehát az elmélyült szemlélődés a lényeg.

(via hyperallergic)