Az utóbbi időben egyre több felől lehetett hallani, hogy New York túl drága lett, ezért csomó feltörekvő művész nehezen tudja megfelelő körülmények között elindítani a karrierjét. A város egyik legendás lakója, Patti Smith például már 2010-ben is azt javasolta, hogy inkább próbáljanak szerencsét más városokban, mert NYC már eltávolodott a művészektől.

Úgy fest azonban, hogy a városvezetés Bill de Blasio polgármesterrel az élen nem akarja, hogy a városnak ez a vonzó, virágzóan kreatív oldala a múlté legyen, és kitaláltak egy programot, ami direktbe a kis jövedelmű alkotó arcok megtartását támogatná.

“Tudjuk, hogy ma New York részben azoknak a művészi vizionáriusoknak köszönhetően olyan, amilyen, akik egykor napról napra küzdöttek a megélhetéssel.”

A következő tíz évben évente 150 olyan lakás épülne, amire kizárólag bizonyos anyagi szint alatt élő művészek pályázhatnának. Az 1500 lakóegység mellett épülne még 500 munkatér is: próbaterem, műterem, ilyesmik.

Szerintünk erről a kezdeményezésről a művészettörténet kevésbé fontos városai is példát vehetnének. És kivételesen még csak nem is Budapestre gondolunk elsősorban.

(via consequenceofsound)

Mit vegyek a csajomnak? (X)