A taxidermiáról még mindig sokaknak egyből Pálfi György nagy sikerű filmje, valamint Szöllősi Géza hozzá készült lenyűgöző set designja jut eszébe, és hozzátesszük, egyáltalán nem alaptalanul. Na de mi történik akkor, ha egy kitömött állatokat gyűjtő, anonim pár felépít egy teljesen egyedi álomvilágot, amiben a legbizarrabb alakok és gyűjteményük darabjai a főszereplők?

Mintha valami iszonyú beteg, őrült cirkusz szereplőit látnánk magunk előtt egy tökéletesre csiszolt, mégis hátborzongató rémálomban. A látvány viszont mégis annyira izgalmas, gyönyörű részletekkel teli, hogy nem nagyon akarjuk, hogy ez a rémálom véget érjen. Pontosan ebben rejlik a Mothmeister koncepcióinak ereje, amiket ugyanilyen rémálmok és a határtalan képzelet ihlettek.

Az alkotói kollektíva azonban nemcsak ebben és az elkötelezett gyűjtésben erős, hanem abban is, hogyan hozzanak össze hasonló érdeklődésű művészeket is egy-egy közös munkára. Rendszeresen dolgoznak együtt neves preparátorokkal, vagy akár a bizarr maszkokat, fejdíszeket készítő Candice Angelinivel, de a különböző alapanyagokat felhasználó Annie Montgomerie babái is sokszor szerves részét képezik a Mothmeister vizuális ámokfutásának.

A fotókon szereplő preparátumok a pár privát gyűjteményét képezik. Ők viszont nem elégedtek meg azzal, hogy ezeket az állatokat csupán a polcokon, vagy otthonuk más területein lássák: egy groteszk módját választották annak, hogy állataikat visszaengedjék a természetbe és “új életet” adjanak nekik, mint ahogy a viktoriánus korban Walter Potter is tette.

A képeken szereplő lények nem véletlenül arctalanok, felismerhetetlenek, vagy szándékosan torzultak: a selfie-kultúra, a konstans szépségideál mánia elleni reakció szüleményei.

Mothmeister printeket különböző méretekben bármikor meg lehet vásárolni az Etsy oldalukon, ha úgy gondoljátok, már semmi más nem hiányzik a falatokról. Instagramon pedig itt lehet követni az újabb és újabb agymenéseket, ha nem volt ennyi elég.

Mit vegyek a csajomnak? (X)