Szőke Gábor Miklós hazánk egyik legismertebb nemzetközi hírnévvel is rendelkező kortárs képzőművésze, akinek nevéhez több mint ötven köztéri alkotás fűződik szerte az országban, ezek közül a legismertebb talán a rozsdamentes acélból készült hatalmas Fradi-sas.

Mi interjút is készítettünk vele pár éve, ha esetleg valaki közelebbről is megismerkedne vele:

Egyre nagyobb hatalomra kívánnak törni Szőke Gábor Miklós dobermannjai

Szőke alkotásait kutyája, Dante inspirálta, akinek alakja rendre vissza-visszaköszön saját tervezésű bútoraiban, festményeiben és a Csepel Művekben található csarnokainak falain.

Az egykor Magyarország ipari bölcsőjének számító, a Weiss Manfréd Művek száz éves téglaépületeinek különleges hangulatú indusztriális tereit amúgy maga a művész értelmezte újra: a bemutatóteremből, műhelyből és raktárépületekből álló csarnokok együttese alkotja azt, és tavaly elnyerte az Év Design Irodája díjat is. Nem véletlenül:

Fotók: Barbay Csaba

A rendhagyó kortárs művészeti létesítmény idén először nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, október 12-14 között. A Dante XXI elnevezés a művész dobermannjának nevére, a XXI. századi, kortárs művészetre és az alkotó XXI. kerületben található csepeli bázisára utal.

“Ez a hely teremtő erővel bír, itt születettek meg legismertebb hazai és nemzetközi munkáim, innen indulnak útjukra szobraim szárazföldön és vízen át. Mára már az egész utcában pörög a munka, egy jól összeszokott, állandó elitalakulattal”

– mondta a művész, aki saját bevallása szerint örül, hogy végre a nyilvánosság előtt is megnyílik a stúdió, és befogad egy kultúrával telített hétvégét.

Mi lesz? Ez lesz:

Az esemény október 12-én ünnepélyes nyitókoncerttel indul, ahol Solymosi Vilmos a DJ Bootsie Quartet formációjával lép fel, amely ez alkalomból vendégelőadókkal egészül ki danteista stílusban, Wagner és Bartók átiratokkal, indusztriális elemekkel űrbéli atmoszférával. Emlékezve a csarnok 5 évvel ezelőtti múltjára, az egykori gördeszkás kulthelyre, a Poolra, a nyitány előtt a deszkás papként ismert Zoltán atya szenteli fel a stúdiót egy egyéni performansz keretében.

13-án szombat este aztán a Volkova Sisters ad koncertet, majd a késő éjszakai órákban a 40 éve töretlen népszerűségű zenekar, a Vágtázó Halottkémek játszik.

A pénteki és a szombati koncerteket megelőzően a látogatók Szőke Gábor Miklós egyórás tárlatvezetésével járhatják körbe a stúdiót, betekintést nyerhetnek a szobrok alkotói folyamatába, megismerhetik Szőke legelső alkotásait és aktuális munkáit.

A három nap gasztroprogramokban is bővelkedik: Lakatos Márk foodtruckjával állítanak emléket a szervezők Magyarország első mobil konyhájának, az első magyar foodtrucknak, amely az egykori Weiss Manfréd Művekben készült és a Császári és Királyi sereg élelmezésében töltött be fontos szerepet az 1800-as évek végétől.

Vasárnap pedig Wossala Rozina, a Bestia étterem és számos gasztrohely házigazdája kora délutánba nyúló reggelire, Békebeli brunch-ra invitálja a látogatókat, amelynek keretében Weiss Manfréd fénykorának ételei kerülnek korabeli tálalásban egy modern kortárs csavarral az asztalra, megidézve a békebeli magyar piacok és vendéglők hangulatát. A korhű ruhában érkezők egyedi Szőke Gábor Miklós által tervezett dizájntárgyat vihetnek haza.

A Dante XXI. programsorozatot iamyank, hazánk egyik legkreatívabb zenész-producerének, improvizatív projektje, az Atreyu’s Horse koncertje zárja. Zenéje zongorára, csellóra, hárfára és elektronikus hangzásokra épül, melyben a modern és klasszikus elemek minimalista előadásban keverednek. Hangzásvilágának köszönhetően igazán bensőséges hangulattal zárul a háromnapos összművészeti fesztivál.

Mindegyik programhoz ingyenes buszjáratot biztosít a CAFe Budapest, amelyek Budapest belvárosából, a Városháza Parkból (a 9-es busz megállójából) indulnak Szőke Gábor Miklós stúdiójához.

A buszjáratokra az adott programhoz kapcsolódó regisztrációs linken lehet helyet foglalni, a koncertekre és a Békebeli brunchra jegyeket a CAFe Budapest oldalán lehet megvásárolni.