A leghíresebb kortárs kínai művész Ai Weiwei nagyon rá van pörögve a kockákra mostanában. Legutóbb egy legós balhé miatt került a hírekbe, most pedig az Instagramján posztolt egy sor négybitesre kockázott portrét a történelem híres lázadóiról.

Martin Luther King és Edward Snowden mellett kevésbé ismert olyan arcok is előkerülnek, akik az eltérő gondolkodásuk miatt váltak üldözötté a saját hazájukban. A szintén disszidáns helyzetben lévő Ai Weiwei néhány sorban ismerteti a képeket szereplők viselt dolgait is, így egy – főleg kortárs – történelmi gyorstalpalóként is felfogható a projekt.

Martin Luther King emberjogi harcost harmincszor tartóztatták le illegális összejövetelek szervezése és azokon való részvétel miatt. Később, 1964-ben Nobel-békedíjat kapott.

Ho Thi Bich Khuong vietnami aktivista, jelenleg is hűvösön van államellenes propaganda miatt. Fő bűne az volt, hogy a feltárta a vidéki parasztok emberi jogainak megsértését. 

Államhatalom megdöntésére irányuló felbújtás miatt tartóztatták le Ai Weiwei honfitársát, Liu Xiaobót, ami egy másik nézőpontból annyit tett, hogy szeretett volna véget vetni az emberi jogokat tipró egypártrendszernek. 2009-ben 11 év börtönre ítélték, ami a mai napig tart, 2010-ben pedig befigyelt nála is a Nobel-békedíj. 

Az etióp Woubshet Taye-t 14 évre varrták be terrorizmusért. A másik narratíva szerint úgy szól a bűne, hogy a legnagyobb ellenzéki hetilapnál dolgozott, illetve mozgalmárként is a demokrácia érdekében ügyködött. 

És így tovább.

Ha mélyebben beleásnád magad az emberi jogok harcosainak a világába, akkor Ai Weiwei Instagramján jó pár hasonló arcot megismerhetsz.

(via dazeddigital)