Akinek van szíve és már törték neki össze, az nagyon jól tudja, hogy milyen fájdalmakkal jár ez. Kínos nyomozgatások az ex után, ittas állapotban való még kínosabb posztolgatás a neten, vagy a random sírás, amikor sorban állsz a szupermarketben. Ilyen az, amikor fáj a szív. Sőt úgy tűnik, még ennél is durvább.

Egy friss kutatás most arra jutott, hogy egy szakítás vagy a kedves elvesztése akár az összetört szívű fél halálával is végződhet. És itt akkor most hagyjuk el a viccesnek ható broken heart-metaforákat.

Egy ilyen érzelmi sokk ugyanis akár életveszélyes szívritmuszavart is okozhat, ami megnöveli a korai elhalálozás sanszát.

Az egymillió dánon elvégzett kutatás szerint ennek a rizikója a szakítás utáni nyolcadik és tizennegyedik nap között a legnagyobb, de a veszély még egy évig fennáll, mígnem a dolgok visszakerülnek a rendes kerékvágásba. Az talán nem is meglepő, hogy a legnagyobb kockázatnövelő tényező az, ha derült égből villámcsapásként ér minket a veszteség.

Az egymillió fős minta jó soknak tűnhet, de érdemes megjegyezni, hogy az adatgyűjtést 1995 és 2014 közötti két évtizedben történt, és csak mostanra jutottak el a konklúzióig, amit tehát nem lehet nem komolyan venni. Mindenki nagyon vigyázzon a másikra!

(via)