Ausztrál kutatók vizsgáltak 18 és 72 életév közti szakállas, borostás, bajszos és sima arcú férfiakat. Mi meg tárgyilagosan közöljük az eredményeiket.

Julian Oldmeadow, az ausztrál Swinbourne University of Technology kutatója ment rá az arcszőrzet és a szexizmus közti kapcsolat mibenlétének feltárására. És dióhéjban összefoglalva arra jutott, hogy a bármilyen arcszőrzettel rendelkező férfiak bizony hajlamosabbak szexista nézeteket osztani, mint azok, akik rendszeresen simára borotválják az arcukat.

Oldmeadow a kutatásban kétféle szexizmust különböztetett meg, az egyik az ellenséges, a másik a jóindulatú volt. Az előbbit, gondolom, nem kell magyarázni, az utóbbi esetében meg olyan gesztusokra gondoljunk, amikor a férfi fizeti a teljes vacsorát előzékenységből. Ez alapvetően szép dolog, végsősoron azonban mégis a női nem “gyengeségét” körvonalazza.

Átlagosan tíz férfiból nagyjából hét visel valamilyen arcszőrzetet. Ennek a 70%-nak kábé kétharmadánál bizonyosodott be, hogy valamilyen szinten űzi az ellenséges szexizmust.

Konkrét számokat nem mond a forrás, de a sima arcúaknál ez az arány sokkal kisebb volt.

Oldmeadow szerint a szakáll és a szexizmus azáltal kapcsolódnak össze, hogy a szakáll mint nemi jegy, felerősíti a nemi különbségeket, ezáltal a dominancia érzetét. Itt egyfajta oda-vissza játék figyelhető meg, a szakáll egyszerre fejezi ki a férfi dominanciáját és hozza létre azt a légkört, amiben ezek a nézetek jól érzik magukat. Emellett azt is megfigyelte, hogy a szakállas emberek magasabb hormonszámmal bírnak. (Nyilván, akinek suta szakálla van, az amúgy is kevésbé erőlteti.)

És végül jöjjön a slusszpoén: a kutatás nem talált kapcsolatot az arcszőrzet és a jóindulatú szexizmus között.