A Gawker futurista blogja, az io9 akadt rá Nathan Yau projektjére, amelyben arra tesz kísérletet, hogy a sörbe adatokat tápláljon. Igen, jól olvasod! Az elméletének a kiindulópontja az, hogy a sörnek szinte valahány összetevője meglehetősen nagy játékteret biztosít, együtt pedig a variációk végtelen számát biztosítják. Komlómennyiség, alkoholfok, aromák, és így tovább, tehát mindaz, ami végül kiadja, hogy milyen íze, illata lesz a kedvenc italunknak.

Yau egy számítógépes program segítségével az Amerikai Egyesült Államok egyes nagyvárosainak főbb adatait hozta közös nevezőre a sör összetevőivel. A komlómennyiség jelöli a foglalkoztatottság arányát, a malátából a háztartások átlagos jövedelme köszön vissza, a gabona az iskolázottságot és így tovább. A végeredmény pedig egy sokvariációs sörsorozat lesz, amely egy speciális (program)nyelven rögzíti az egyes városokat a nedűben.

Szó se róla, az egész kezdeményezés lenyűgöző és nekünk is csomó hülyeség eszünkbe jutott, hogy mi mindent lehetne így kódolni, de olyat, ami hasznos lehet, sehogy sem bírtunk kitalálni. Persze, ez nem baj, néha nagyon is szórakoztatóak tudnak lenni az öncélúan felesleges tudományos húzások! Mi viszont addig is leszavazunk egy olyan sörre, amiben biztosan tökéletesek az arányok.

(via io9, kép: King Cade)