Az indiai Mumbaiban járunk, ahol a helyiek egy csomó esetben ad-hoc jelleggel építgetik-foltozgatják hajlékaikat, nem egyszer talált anyagokból, a találékonyság és a takarékosság ékes példáival élen járva.

Ezek inspirálták ez a gyönyörűséget itt lent. Az S+PS Architects által tervezett lakóegység egy négygenerációs családot lát el, és nem féltek a homlokzatát régi nyílászárókból felrántani – amiknél meghagyták azt az opciót is, hogy szélesre lehessen tárni őket, akár mindig máshonnan szellőztetve ki a nappalit.

“A talált dolgokból egy kollázsos, eklektikus vizuális nyelv alakult ki, és mindezt úgy próbáltuk használni, hogy elkerüljük a romanticizálás vagy a fetisizálást”

– írják a tervezők. Sikerült is, hiszen a lakás mégsem egy second-hand ruhabolt felhozatalának összegányoltságával vetekszik, hanem nagyon is egységes benyomást kelt, olyan dizájnmegoldásokkal, hogy innen halljuk, hogyan sussannak fel a sóhajok a monitorok előtt a vágyott odaköltözésről.

A kettősség máshol is megjelenik: a tetőteraszon minimalista üveg és beton, valamint napelempanelek találkoznak százéves oszlopfőkkel, modern székeket kárpitoztak kidobásra ítélt textíliákkal, kőfaragó udvarán talált kőlapok, gyarmati időkből megmaradt bútorok, faragott díszlécek és egyéb hagyományos tárgyak kapnak új célokat.

(via Dezeen, Urdesign)