Akinek eddig nem tűnt volna fel, azzal örömmel tudatjuk, hogy Design Hét van, aki pedig ezzel tökéletesen tisztában van, de mégsem fáradt még el az Üllői úti szecessziós múzeumpalotába, annak mondunk hét darab érvet, miért tegye meg ezt mielőbb.

1. Veszteg Virág kis herceg-továbbgondolása

Igaz, a gyermeki lelkületű mesés-színes külső eltűnt, de lett helyette belőle egy mélylélektani önelemzésre alkalmas tárgy, ami a könyvben szereplő bolygókra emlékeztetve kör alakot öltött fel, lelógatva meg kipörgethető gömb lesz belőle. Érdemes átlapozni a kihelyezett példányt, az egyes oldalak is a példaértékű dizájn szellemében fogantak:

2. Alternatív ruhakollekció autistáknak

Szalkai Dániel nem véletlenül kapta meg a Magyar Formatervezési Tanács különdíját: ezek az öltözékek az autizmussal élők szokásaira válaszoló pluszfunkciókat foglalnak magukban, így például a vizuális vagy hangingerek tompítására alkalmas, elbújtató darabokat, mint például különleges csősálat, vagy a felhúzott térdekre húzható, nyújtott arányú pulóvert.

3. A horgászbotok svájci bicskája

Az ajánló jellemzésben semmi túlzás nincs: a Wor.my nem egy steampunk űrfegyver, ahogy elsőre tűnik, hanem egy multifunkcionális, modulokból építkező, törhetetlen eszköz Németh Szabolcstól.

4. Közvilágítási jövő Nieto Ramóntól

A minimalista lámpatest korszerű és energiatakarékos LED-es világítást tesz lehetővé, amivel végre magunk mögött hagyhatjuk a depresszióra hajlamosító, fáradt narancssárga fényt bizsergő utcai pilácsokat.

5. Vidó Nóri pixeltrónja

Valós környezetünk átültetése a virtuális térbe már egyáltalán nem nagy valami, a Livejasmin szexszobáitól az online pókerig kistrillió példát tudunk vonultatni. Na de fordítva?! Ez a szék a monitorunkról ismert jelrendszerrel beszél hozzánk, mi meg nagyon szívesen tolnánk be két reflektor alá a nappalink sarkába, és szerveznénk csak azért egy ortó házibulit, hogy mindenki rohadtul elirigykedje magát.

6. Legmenőbb fesztiválarculat a Pannonhalmi Főapátság megrendelésére

Gerendai Károly most aztán rugdalhatja a hajógyári sziget humuszát! Takács Benedek ugyanis olyan arculatot lőtt az apátság művészeti fesztiváljához, aminek alapja egy háromirányú koordinátarendszer, amely egységes szisztémát alkot, de a médiumok sajátságai szerint rugalmasan változtatható. A tér-idő koordinátákra épülő, minimalista kódokkal leírható a fesztivál összes programja:

7. A grillszakácskönyv, ami szinte égeti a tenyeret

Baráth Dávid A grill művészete című könyvdizájnján a vörös élfestés a parazsat idézi, de az igazi unikum a borító, amin konkrétan domborodnak a grillkövek! Kortárs gasztrokulturális kontextus, ahogy a zsűri is mondotta! És élőben tapogatni sokkal jobb, mint a mi fotónkon megnézni, úgyhogy menjetek el tényleg:

Még több Design Hét-program errefelé.

Mit vegyek a csajomnak? (X)