Húsz brit építőipari tervezőcéget és dizájnert kért fel a Cathedral Group, hogy a rokkant gyerekeknek pénzt gyűjtő KIDS jótékonysági szervezet számára valami izgalmassal rukkoljanak elő. A feladat az volt, hogy értelmezzék újra saját szájízük szerint a klasszikus babaházat, a kész kreációkat  pedig majd elárverezik a jó ügy érdekében. A beérkezett munkák lélegzetelállítóra sikerültek: a brit tervezők kicsiben is nagyot szakítottak, és hiába az első hallásra talán “komolytalan” téma, a végeredmény mind egy szálig nagyon is komolyan vehető referencia lehetne az adott tervező portfóliójában (ahogy többen saját weboldalukon fel is tüntették azt).

Morag Myerscough és Luke Morgan munkája

A projekt – amiről minden egyéb infó itt lelhető fel – inspirációs forrása egyébként Edwin Lutyens brit építész 1922-es babaháza volt, amit Teck Mária brit királynénak tervezett, és benne minden miniatűr elem elképesztően a helyén volt, olyannyira, hogy azok többsége nem csak a Windsori kastályban fellelhető bútorok, eszközök méretarányos replikái voltak, de úgy is működtek, mint a valóságban (a csapokból például víz folyt, de még a lámpafoglalatok is stimmeltek). Korának kisebb csodája volt ez, így nem csoda, hogy ennek a friss projektnek is ez szolgált alapjául.

Persze úgy, hogy az építészek már mai fejjel gondolkodtak: csupa friss elgondolás, tekergő formák vagy letaglozó minimál derékszögek uralják a szerkezeteket, úgyhogy hagyjuk is most már a szavakat, lássuk a medvét, akarjuk mondani a babaházakat.

Zaha Hadid

Dexter Moren

Adjaye

Duggan Morris Architects

Allford Hall Monaghan Morris

Amodels

Make Architects

Coffey Architects

Guy Hollaway

Fat Architecture

Az összes újhullámos babaház errefelé stírölhető végig!

(via Yatzer)