Vannak olyan helyek, ahol az építészeknek különösen illik arra odafigyelniük, hogy olyan épületet tervezzenek, ami úgy elégíti ki az alapvető funkcióit, hogy közben a tájjal is harmóniában marad. Paul Kweton egy alpesi vendégház kigondolása során dolgozta fel ezt a problémát merész eleganciával.

Ahelyett, hogy letette volna a zsetont a modern téglatest alakú vagy a tradicionális forma mellett, inkább keresztezte a kettőt egy meglehetősen absztrakt tetőszerkezettel. Így egyszerre őrzi meg a környék házainak a jellegzetes vonását, de egyúttal azt is jelzi, hogy a huszonegyedik században járunk.

A ház tervezése során a másik nagy kérdés az volt, hogy nyitott vagy zárt karakterisztikájú legyen. Egyrészt ugye szükség van az intimitásra, másrészt pedig a panorámát is szerette volna minél jobban közel hozni a házhoz. Itt is az arányokban találta meg a megoldást, a ház egyik fele, ahol a fürdő, a szauna és a tárolórész található, kifejezetten zárt lett, és fehér felületével még a havas tájban is elbújik, a homlokzatnál azonban az üvegfalaknak köszönhetően az alpesi táj uralja a faburkolattal domináló nappalit. És persze a teraszt is.

(via)