A 400 ezer lakosú lengyelországi Szczecin városában található, ő a helyi Nemzeti Múzeum, és besuvasztották a talaj alá, nem akármilyen módon – kizárólag egyetlen anyag, előre gyártott beton felhasználásával. Meg is kapta a World Architecture Festival legrangosabb díját. Robert Konieczny tervezte, aki a KWK Promes tervezőstúdió feje.

Azért süllyesztették így a föld alá, hogy ne takarja el a 2015-ben egy másik jeles építészeti elismerést (Mies van der Rohe Award) magának begyűjtő szomszédos Philharmonic Hall impozáns épületét. A zsűri döntésében kiemelte, hogy ez nem csak egy múzeum, ez topográfia is egyben, olyan, mintha egy ásatásra menne le az ember, ahol a régi emlékeket túrják elő neki.

“Ez a dizájn optimista, költői és egyben ötletes módon mesél a múltról.”

Nem tudunk vitatkozni, de nem is akarunk!

 

(via Dezeen)

Nyerj Gran Canaria-i utat az ACER-rel 2016. október 17.- november 16. között! (X)